شبستان گزارش میدهد
اسنپکتاب، ابتکاری که اهالی اسبوکلا را دوستدار کتاب کرد
کتابخانه که افتتاح شد تا سه - چهار ماه مراجعهکننده چندانی نداشتیم، بالاخره دست به کار شدم؛ به مدرسه، پایگاه مقاومت و مهد کودک رفتم، اکنون روزانه ۴۰ مراجعهکننده داریم، عضویت خانهبهخانه و «اسنپکتاب» را هم راه انداختیم. که ختم به کسب جایگاه در جشنواره روستا دوستدار کتاب شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی مازندران به نقل از خبرگزاری شبستان - مازندران؛ دهمین جشنواره ملی روستاها و عشایر دوستدار کتاب منتخبان خود را در ۳۱ استان و سطح ملی شناخت، از مجموع ۲۵۱ روستا و ۱۴۷ شهرستان که ۳ هزار و ۹۰۰ فعالیت را به دبیرخانه جشنواره ارائه دادند، در نهایت ۱۲ روستا و جوامع عشایری برگزیده شدند.
دو کتابدار مازندرانی نیز حائز رتبه شدند؛ فرزانه روحانی از «کلاگرمحله» قائمشهر و مهدی رضایی از روستای «اسبوکلا» ساری که هر دو برای نخستین بار در بین برگزیدگان نهایی قرار گرفتند.
هفته کتاب و کتابخوانی فرصت مغتنمی است تا فعالان فرهنگی در حوزه کتاب مورد تقدیر قرار بگیرند، از نویسندگان و کتابداران و خیران کتاب تا ناشران و تأمینکنندگان کاغذ که همکاری تنگاتنگ و جداییناپذیری بین آنها وجود دارد.
در عصر دیجیتال و دنیای مجازی، نهادینهکردن فرهنگ کتابخوانی اهمیت بالایی دارد. شاید اختصاص دقایقی از اوقات زندگی به مطالعه سخت به نظر برسد اما وقتی در یک محیط فرهنگی قرار بگیری، رغبت و انگیزه برای مطالعه ایجاد میشود. جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب نشان داد که کتابداران تا چه اندازه در نهادینهکردن مطالعه تأثیرگذارند و برای موفقیت نیز راه دشوار با پایانی خوش را طی کردند.
منتظر نماندم تا کتابخوان بیاید
کتابخانه عمومی امام حسین(ع) روستای «اسبوکلا» شهرستان ساری نیز یکی از این کتابخانههاست که امسال کتابدار آن در بین ۱۲ برگزیده جشنواره ملی روستاها و عشایر دوستدار کتاب قرار گرفت.
«مهدی رضایی» به خبرنگار ما گفت: کتابخانه روستای اسبوکلا در ۱۷ مهرماه ۱۴۰۰ با حضور مدیرکل کتابخانههای عمومی مازندران و نمایندگان مردم ساری و میاندورود افتتاح شد.
وی ادامه داد: زیربنای کتابخانه ۲۵۰ مترمربع و در دو طبقه ساخته شده است که طبقه همکف آن مخزن کتاب به همراه بخش کودک است و طبقه دوم نیز دو سالن مطالعه خواهران و برداران و نمازخانه دارد.
این فعال فرهنگی میگوید: کتابخانه که افتتاح شد؛ سه چهار ماهی مراجعهکننده آنچنانی نداشتیم و به این فکر افتادم که خودم دست به کار شوم و منتظر حضور افراد به کتابخانه نباشم.
رضایی با بیان اینکه بالاخره بعد از ۶ ماه به سمت مدارس روستا و روستاهای اطراف و پایگاههای مقاومت رفتم و نیروهای پای کار فرهنگی را به سمت کتابخانه کشاندنم، از برنامهها و نقشه راه برای جلب حضور کودکان و نوجوانان به سمت کتابخانه گفت.
برگزاری ۲۰۰ برنامه فرهنگی و کتابمحور طی یکسال
وی با اشاره به طرحهایی که در یکسال اخیر بیشتر نمود داشته است، تصریح کرد: ۳۰ نوع برنامه فرهنگی اصلی با بیش از ۲۰۰ زیربرنامه در فضای مجازی یا به صورت چهره با چهره انجام شده است که بخشی از آنها با همکاری اعضای کتابخانه و اهالی روستا بوده است.
مسئول کتابخانه عمومی روستای اسبوکلا ساری با بیان اینکه در ابتدای امر برگزاری نشست کتابخوان با حضور معلمان، دانشآموزان و فرهنگیان را داشتیم که بیش از ۳۰ نشست در یکسال بوده است، گفت: بیش از ۲۰ برنامه قصهگویی در گویشهای مازندرانی و فارسی، بیش از ۲۰ مسابقه نقاشی در مناسبتهای مختلف، و برگزاری مراسم ختم قرآن و زیارت عاشورا توسط خواهران روستا و دانشآموزان در مناسبتهای ملی و مذهبی در سال گذشته انجام گرفت.
رضایی ادامه داد: نواختن زنگ «مطالعه با طعم انقلاب» و «رایحه یک کتاب در مدارس» جهت آشنایی دانشآموزان درباره چگونگی ایجاد انقلاب اسلامی، و برگزاری جشنواره غذای بومی محلی با رایحه کتاب با همکاری مدرسه اسبوکلا به مناسبت روز مازندران در ۱۴ آبان که مورد استقبال و مشارکت خانوادهها قرار گرفت نیز از دیگر برنامههای کتابخانه امام حسین(ع) اسبوکلا در یکسال گذشته بوده است.
«اسنپ کتاب» طرحی نو
وی از اجرای طرح «اسنپ کتاب» در روستا برای مراجعهکنندگانی که بیمار هستند و یا به دلایلی نمیتوانند در کتابخانه حضور داشته باشند خبرداد و گفت: به طور متوسط هر ماه پنج سرویس اسنپ کتاب داریم و این روند خدمت به اعضای کتابخانه را ادامه میدهیم.
مسئول کتابخانه عمومی امام حسین(ع) اسبوکلا ساری گفت: برپایی ایستگاه صلواتی در مناسبتهای مختلف، بازدید مدارس و مهدکودکهای روستاهای اطراف از کتابخانه، و برگزاری جشنهای عید با حضور باشکوه اهالی و با دعوت از مجریان توانمند استانی از دیگر برنامههای یکسال گذشته بوده است.
رضایی همچنین از برگزاری همایش پیادهروی با شعار «از خانه تا کتابخانه برای مطالعه» گفت که بیش ا ز ۵۰۰ نفر شرکت کردند و در پایان نیز از کتابخوانان برگزیده تقدیر شد.
طرح «عضویت خانه به خانه»
برگزاری مسابقه دو و میدانی، برپایی ۳۰ دورهمی و جمعخوانی کتاب در مدارس، کتابخانه و مهد کودکها، برگزاری کلاسهای اوقات فراغت در تعطیلات تابستان برای گروههای سنی و خانوادهها ازجمله نقاشی، طراحی، مشاوره خانواده، نقالی و شاهنامهخوانی و طبیعتگردی با عنوان "مطالعه با طعم کتاب" از دیگر برنامههای شاخصی بوده است که این فعال فرهنگی به دبیرخانه دهمین جشنواره دوستدار کتاب ارائه داده است.
وی از طرح «عضویت خانه به خانه» گفت که در اواخر سال گذشته آغاز شده و نتایج خوبی داشت؛ به این صورت که به تک تک خانههای اهالی روستا میرفتیم و آنها را به عضویت در کتابخانه تشویق میکردیم، در همین طرح معرفی کتاب به صورت متنی، تصویر و خوانش کتاب داشتیم.
روزانه ۴۰ مراجعهکننده داریم
رضایی با بیان اینکه به طور میانگین روزانه ۴۰ مراجعهکننده داریم که بخش اعظم آن در سنین کودکان و نوجوان هستند، گفت: از روزهایی گذشتیم که به دنبال جذب مخاطب بودیم و حالا بچهها و بزرگترها به کتابخانه میآیند اما این حضور، سبب توقف در کارهای فرهنگی نمیشود و به سمتی میرویم که تعداد اعضا و همچنین کتابخوانان ثابت بیشتر شود.
وی با تشکر از همکاران خود به سبب مشاورههایی که صورت دادند و همچنین از همراهی همسرش برای ایجاد انگیزه در انجام طرحهای کتابخوانی، موفقیت خود در دهمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب را مرهون شهدای روستای خود دانست که راه و مسیر زندگی و موفقیت را به او نشان دادند.
این فعال فرهنگی در پایان گفت: «اسبوکلا» یک هزار و ۸۰۰ نفر جمعیت دارد، در کتابخانه عمومی امام حسین(ع) این روستا حدود ۴ هزار جلد کتاب موجود است و ۳۰۰ نفر نیز عضویت دارند.
به گزارش خبرنگار ما، یکی از برنامههای هفته مازندران تقدیر از آقای مهدی رضایی کتابدار روستای اسبوکلا ساری و خانم فرزانه روحانی از روستای کلاگرمحله قائمشهر در روز ۱۷ آبانماه است.