فهرست

گفت و گو

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

ترویج فرهنگ کتابخوانی میان دانش آموزان با طرح جدید سفیرکتاب

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان مازندران گفت: طرح ملی سفیر کتاب معرفی شد تا ترویج فرهنگ مطالعه بین دانش آموزان را به عنوان هدف دنبال کند.

آرزو ولی پور مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان مازندران گفت: طرح سفیر کتاب نمونه بارزی از ابتکارات اداره کل کتابخانه‌های عمومی مازندران در اقدامات فرهنگی و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است؛ و توانست به عنوان یک طرح و الگوی ملی معرفی شود، ترویج فرهنگ کتابخوانی بین کودکان و دانش آموزان هدف اصلی فعالیت سفیران کتاب است که به طور کلی سفیران کتاب نماینده کتابخانه‌ها در مدارس هستند.

به گفته ولی پور، استعداد سرشار کودکان و دانش آموزان و تاثیرپذیری آن‌ها در طرح‌های شاد و مفرح سبب شد تا از اجرای طرح سفیر کتاب برای ترویج کتابخوانی در بین دانش آموزان و کودکان استفاده کنیم، همان طوری که از اسم طرح مشخص است سفیر یعنی نماینده و سفیران کتاب نمایندگان و رابطین کتابخانه‌ها با مدارس هستند.

او می‌گوید: دانش آموزان علاقمند توسط کتابخانه‌ها شناسایی می‌شوند و پس از انتخاب بچه‌های مستعد، برایشان دوره‌ها و کلاس‌های مختلف فن بیان و مهارت‌های قصه گویی و روانشناسی رفتاری و گفتاری و ... گذاشته می‌شود تا بتوانند به عنوان سفیران کتابخانه‌ها در مدارس به ایفای نقش بپردازند و با اجرای برنامه‌های مختلف از قبیل قصه گویی، معرفی کتاب و برگزاری مسابقات کتابخوانی به اجرای برنامه برای سایر دانش آموزان می‌پردازند و آن‌ها را با مقوله کتاب و کتابخانه و کتابخوانی و به ویژه بخش کودک کتابخانه‌ها آشنا می‌کنند.

ولی پور گفت: این طرح باعث می‌شود که آن‌ها برای عضویت در کتابخانه‌ها راغب و متمایل شوند و این امر خود سبب افزایش شاخص‌های فرهنگی در جامعه می‌گردد، در حال حاضر هم این کودکان به عنوان قصه گو هدی متبحر، گویندگان و مجریان توانمند در برنامه‌های مختلف در سطح استان و رسانه ملی به فعالیت‌های کتاب محور مشغول هستند.

مدیر کل کتابخانه‌های عمومی استان مازندران گفت: با توجه به اینکه استان مازندران در سال ۱۳۹۲ مبتکر و شروع کننده این طرح در کشور بوده است مورد استقبال مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور قرار گرفت و آن را طی بخشنامه‌ای به سایر استان‌های کشور اعلام و ابلاغ کردند تا اجرا کند، ولی متاسفانه با توجه به شیوع کرونا و تعطیلی مدارس این طرح موقتا تعطیل شد و حالا با شروع مجدد مدارس و فعالیت دانش آموزان این طرح در اکثر مناطق کشور در حال برنامه ریزی و اجرا می‌باشد.

وی افزود: از آغاز طرح تاکنون حدود ۲۰۰ نفر از دانش آموزان عزیز استان مان در طرح سفیر کتاب شرکت کردند و با توجه به شرایط سنی آن‌ها و رفتن به سطوح بالاتر درسی امکان ادامه فعالیت برای آن‌ها وجود ندارد.

او می‌گوید: در حال حاضر این طرح در هر ۲۲ شهرستان استان اجرا می‌گردد و تعداد ۷۰ نفر از عزیزان دانش آموز در این طرح بعنوان سفیران کتاب با کتابخانه‌ها همکاری فعال و موثری دارند.

ولی پور گفت: همه باید برای ارتقای فرهنگ عمومی جامعه تلاش کنیم و کتاب یکی از بستر‌های خوب آگاهی بخش و دانایی افزایی است، کتابخانه باب دانایی است و دانایی توانایی است برای رسیدن به موفقیت و سعادت و افتخار.

به گفته، ولی پور، کودکان و نوجوانان در هر جامعه‌ای از مهم‌ترین گروه‌های سنی محسوب می‌شوند و نقش عمده‌ای در جریان فرهنگ سازی ایفا می‌کنند بنابراین ارائه راهکار‌های مفید و سازنده که بتوان عادت کتابخوانی را در کودکان تثبیت کرد بسیار مهم و کارساز خواهد بود.

ولی پور گفت: برای نهادینه کردن مطالعه و کتابخوانی به یک فرهنگ و عادت شایسته بایستی نهاد‌های اجتماعی خانواده، مدرسه و محیط‌های فرهنگی همکاری‌های لازم را داشته باشند.

او می‌گوید: با تقویت برنامه‌های دانش بنیان فرهنگی و مطالعاتی فی مابین آموزش و پرورش و کتابخانه‌ها و تقویت نقش اجتماعی و هدایت گونه دانش آموزان به واسطه ایفای نقش سفیران کتاب می‌توان بر روی فرهنگ کتابخوانی کودکان تاثیر گذاشت.